Basarabialand. La capitală. CHIŞINĂU.

Dimineaţa mă prinde treaz şi nerăbdător la ora 7 fără un sfert. Puţin cam prea devreme pentru frizerie. Mai trag de timp prin pat, scîrbit de ce ştiri se pot da într-o zi de duminică, chiar de dimineaţă. În fine, timpuri moderne, non-cenzură.

Ora 7.30 mă prinde în vie culegînd căpşuni. Trebuia să duc cuiva… cum am promis.

Şi după o oprire de cumpărături, o frizerie şi un duş, la ora 10.30, echipat elegant şi apoi vîrît în combinezonul de ploaie, mă pornesc înspre graniţă.

Şi, deşi ambele puncte de trecere erau goale… birocraţia lucrează şi duminica. Tot trebuie să pierd inutil cam jumătate de oră în vama moldovenească. În fine. După, la acelaşi Lukoil de Leuşeni alimentez, uleiez, ţigărez, încalec şi plec.

Acum însă, ţinem europeanul. Hînceştiul la întoarcere, că e mai scurt, acum experimentăm .

Vremea e fabuloasă. Drumul e excelent. Peisajul e nebunie. Iar am un sentiment de fantomă: parcă e prea frumos ca să trăiesc eu aşa ceva.

GEDSC DIGITAL CAMERA

Pe drum, îmi dau seama că prea am detonaţii în motor. Suka se înţapă la turaţii înalte şi păcăneşte. Nu bun…. Am zis că la următoarea parcare la umbră opresc pauză de ţigărit un platou de platină, deşi va trebui să dau capacul dreapta jos. Bă, ia stai aşa! Că are capacul mic separat, facil, am şurubelniţa dreaptă la îndemănă. Bun! Deci opresc să micşorez avansul.

GEDSC DIGITAL CAMERA

Şi descopăr că la platou nu umblasem de cînd o dădusem la stradă. Realizez că o am în proprietate de un an, şi acuş face un an de stradă… Să-mi trăiască!

La drum. Avansul moale la mijloc, cuplu la ture mici. Bun. Merge, mai domestic, ca un IJ. Trage cît pentru un 350. Fug cu greu 90 kmh. Asta e bun, că pe drum primesc flashuri şi apoi mă întîlnesc şi cu poliţia rutieră. Discrete maşini – o caroserie albă cu o dungă aproape insesizabilă verde pe care abia scrie POLITIA cu negru. Cele romîneşti sunt dibuibile de la o poştă….

Timpul trece, kilometrii cu el, aşa că e timpul să mai ajungem şi la destinaţie.

GEDSC DIGITAL CAMERA

Aşa, conform hărţii, după ce mai înainte ratasem intrarea corectă şi pornisem hotărît pe şoseaua spre Hînceşti, apoi întorcînd peste patru benzi de nevoie, pe strada asta la dreapta „trebe di mărs” Şi e ruptă spartă, dar matărţiclă e pentru aşa ceva. Străzile se continuă una cu alta… Tudor Vladimirescu, Vasile Lupu, cartier, parcul Dendrariu (imens), ambasada Ukrainei pe dreapta – aha, ne apropiem, şi dau cu nasul în stadion, unde e punctul de întîlnire. Mă dezechipez şi fac băiet mumos la cămeşă, şi aşteptăm.

GEDSC DIGITAL CAMERA

MOAŢAA!!! După ce îi descriu cu exactitate locul unde mă aflu, mă lasă să aştept jumătate de oră, dar apare. Frumoasă, cum mă aşteptam. Isteaţă şi glumeaţă. Asta ştiam, altfel nu veneam. Aşa, vremea-i numai bună, se anunţă o duminică formidabilă…

Este ora prînzului. Mergem să mîncăm. Binişor, bun şi ieftior. După, desertul 🙂 Şi-i devorăm pi tăţi! Cu frişcă!

GEDSC DIGITAL CAMERA

Aşa. Cu burta aşăzată, tre di fumat cafeaua. Drept la ieşire. La coasta Palatului Naţional. Cafeneaua e amenajată extraordinar de frumos, în mijlocul unui bazin cu jeturi arteziene, în jur verdeaţă şi umbră. Excelent de relaxant. Împrejur, o senzaţie de Italie. Eu cer o cafea şi o apă rusească. Rodica cere o apă romînească. Hihi, bun! 🙂

GEDSC DIGITAL CAMERA   GEDSC DIGITAL CAMERA

Aşa. Acum să explorăm. Vreau să merg la centru. Kilometrul zero al capitalei şi al Moldovei. Şi mergem. Bulevardul Ştefan cel Mare. Trafic, oameni frumoşi, peste tot foarte curat, amenajat. Şi ajung la concluzia, cu cît am văzut pînă acum că, Chişinăul bate la cur Iaşul, lejer. Poate, doar Bacăul şi oraşele ardeleneşti să fie aşa de frumoase.

GEDSC DIGITAL CAMERA   GEDSC DIGITAL CAMERA

Ajung la o chestie interesantă pe trotuar şi o pozez. Abia acasă am realizat ce scrie pe ea!

GEDSC DIGITAL CAMERA

Peste drum, e zona expozantă de suveniruri. Lucruri frumoase moldoveneşti, nu ştii ce să cumperi, toate excepţionale. la cîte sunt trebuie de venit înarmat bine cu „cartuşe”, benzi întregi chiar… că, cu cardul, nu se poate plăti. Se găsesc cămăşi tradiţionale şi ii moldoveneşti, feţe de masă lucrate manual, şi bineînţeles şi lucruri ruseşti: astrahane şi seturi de matrioşti 🙂

GEDSC DIGITAL CAMERA   GEDSC DIGITAL CAMERA

Apoi, să vedem emblema naţională, catedrala şi arcul. Iaca şi guvernul cu steagul imens, iaca un parc frumos, iaca un joc de şah imens…

   GEDSC DIGITAL CAMERA   GEDSC DIGITAL CAMERA

GEDSC DIGITAL CAMERA    GEDSC DIGITAL CAMERA

Clopotniţa catedralei, după, Catedrala în sine. Cîţiva oameni ies de la un botez. Lumea e elegantă şi frumoasă. Natural. Excepţional.

GEDSC DIGITAL CAMERA

Şi, mergem în catedrală să ne închinăm.

Mică, dar frumoasă. Se cîntă într-un colţ o slujbă. Un diac îmbrăcat tipic călugăresco-rureşte îşi face de lucru cu amenajarea.

GEDSC DIGITAL CAMERA  GEDSC DIGITAL CAMERA

Aşa… afară un gîgîlică fuge printre porumbei. Soarele arde, aha, face a ploaie. Dar e numai bine de cald…

GEDSC DIGITAL CAMERA

Ce să mai facem? Mergem la muzeul de istorie, am văzut că era deschis şi chiar sunt curios să văd istoria din perspectiva individualităţii moldoveneşti. Neşansă! ajungem fix cînd se închide….

GEDSC DIGITAL CAMERA   GEDSC DIGITAL CAMERA

Asta e, revenim altă dată. Că sigur revin. Aşa că mergem peste drum, în grădina publică Ştefan cel Mare. Aha, krasivîi havuz! Aşa că facem poze… frumoase…

GEDSC DIGITAL CAMERA   GEDSC DIGITAL CAMERA  GEDSC DIGITAL CAMERA

Mda! fără cuvinte. Dar oara e tîrzioară de acu. Aş vrea să fac bucata dintre capitală şi Hînceşti pe lumină, că nu o cunosc.

Mai bîntuim prin centru. Multe de văzut. Frumos.

GEDSC DIGITAL CAMERA   GEDSC DIGITAL CAMERA

…frumos…. un tei stă să înflorească… linişte… romantism…

GEDSC DIGITAL CAMERA   GEDSC DIGITAL CAMERA

Şi o poză pentru Rareş: (calatoriifestinalente.wordpress.com)

GEDSC DIGITAL CAMERA   GEDSC DIGITAL CAMERA

Vremea e de a ne aduna înspre mijlocul de transport… dar mai găsim o librărie unde cumpăr harta rutieră a Moldovei chiar şi cu cea a capitalei într-un colţ, apoi o pizzerie unde miroasă nebunie – trebe şi sigur am să revin acolo într-o zi – şi mai stăm să discutăm un ceai. După, hai gata cu siropelile (haha) şi hai în echipament, că e ora 19 trecute.

Ratez drepta pe şoseaua spre Hînceşti şi mă trezesc pe şoseaua spre Tiraspol. Băăă! iaaa lasă transnistria pentru altă dată. Aflu în benzinărie ruta aproximativă, am noroc să o nimeresc, şi hopa! dau peste doi băieţi cu o o Jawa 250 parcaţi pe contrasens – prost eu să nu fac o poză? – care mă îndrumă corect. Da, asta apare şi cam aşa conform hărţii. Iarăşi prost eu, să mă rătăcesc cu harta în rucsac?

Dar nimeresc şoseaua.. aa pardon, asta nu e cumva autostradă? mă scuzaţi…. romîne, eşti prost…

GEDSC DIGITAL CAMERA

În faţă, la orizont, „udea tucha hura…” adecă norii negri. Neee, ca-n bancuri, „io am prezervativ” – sunt în combinezon, nu-i problemă. Carburatorul probabil a tras gunoaie, nu trage cum trebuie. Dar merge. Şoseaua e nebunie, pe sens două benzi, impecabile, marcate. Nu ştiu cînd ajung la Hînceşti. Pe drum observasem că luminile mele clipocesc. Aha, contactul meu iar face figuri. Noroc că încă e lumină,  ziua se încăpăţînează să rămînă cu mine.

Şi… după Rusca… în faţa mea, peisaj american. Undeva în faţă, TORNADĂ. la propriu. În stînga perete de apă, în dreapta frontul pîlnie. Nahui…. taman în direcţia care merge… asta e.

Şi… două sute metri mai încolo, începe. pic-pic-ţîr-fleoşc-huuuşşşşşş…. ba chiar cu claţ-claţ, gheaţă, mică, dar care mă împuşca înţepător.

Şi nu ştiu dacă combinezonul e prost sau eu nu l-am încheiat bine, dar mă ud pe diunăuntru. Bine. Cămaşa udă în combinaţie cu curentul din faţă îmi dă o senzaţie sexy tare. Îmi aduc aminte şă nu car degeaba o vestă cu mine, opresc şi o îmbrac. Acu’, e mai bine. Combinezonul măcar e izoterm… Eu merg ca pe ploaie, fără a mă înclina, şi surprinzător merg bine. Nu derapez în nici o parte. Anvelopele ruseşti noi, îşi spun cuvîntul de spus.

Luminile mele clipocesc, dar funcţionează. Ziua, în continuare se încăpăţînează să rămînă cu mine. Întuneric bine se face doar cînd intru înapoi pe europeană. Nu mai plouă tare, am luat destule şuvoaie la picioare pînă acum. Peste Romînia, spre Ghermăneşti, torenţială.

Paşaportul nu mi s-a udat. Moldovenii mă văd murat şi mă expediază repede, la fel şi romînii. Şi pîn-acasă, şoseaua impecabilă, luminile merg… ura.

Abia cînd virez pe o scurtătură la 400 metri de casă…. de la gropi şi dîmburi, de la vibraţii, ceva s-a întîmplat. Nu mai am curent. Bornele pe baterie sunt la locul lor.

Asta e, mai am oleacă… ruşinos, dar ajung cu ea împinsă acasă.

Murat bine.

Dar eu am o… convingere (să nu-i zic superstiţie): dacă mă prinde ploaia la cîte o întîmplare, e cu belşug. Şi azi, m-a udat bine 😀

O fost o zi … incredibilă. M-am relaxat excepţional. Totul a fost de necrezut.

O să revin cu continuarea poveştii….

Reclame
Categorii: CALATORII | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: